Home Vijesti Gradiška pod vodom: Vodostaj Save već nadmašio vrijednost iz 2014

Gradiška pod vodom: Vodostaj Save već nadmašio vrijednost iz 2014

4 min read
0
0
236

Vodostaj rijeke Save danima bilježi rast, a kada je u pitanju područje opštine Gradiška situacija je najkritičnija u selima koja se nalaze uzvodno prema Kozarskoj Dubici – Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici.

Stanovništvo ovih sela ne pamti ovakav vodostaj Save, a strahuju šta će se tek desiti jer nivo rijeke i dalje raste, a tek se očekuje plimni talas Save od Jasenovca.

“Situacija je ozbiljna s obzirom na konstantan rast rijeke Save. Trenutno je na mjernoj letvi u Gradišci 870 centimetara, tu smo već premašili vrijednost iz 2014. godine”, rekao je Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu općine Gradiška, i dodao da to nije najveći vodostaj u istoriji, ali jeste u prethodnim decenijama.

Prema njegovim riječima, plimni talas dolazi, zbog čega pratie stanje uzvodno od Gradiške.

“Srećna okolnost je što retenzije u Hrvatskoj još imaju kapacitet da mogu da prime određenu količinu vode, tako da pretpostavljam da plimni talas neće biti u tom obimu kod nas kao što se najavljuje”, kaže Knežević.

Istakao je da je najkritičnije u zoni magistralnog puta za Kozarsku Dubicu. Sela Vrbaška, Bistrica, Gašnica koja su u nebranjenoj zoni. U selu Gašnica magistralni put je zatvoren za sva vozila izuzev kamiona i autobusa pošto se Sava prelila preko ceste.

U Selu Bistrica voda se počela prelijevati preko ceste i očekuje se da bi tokom dana i na tom mjestu moglo doći do prekida saobraćaja.

Milka Rajlić (70) u selu Bistrica sa strepnjom prati rast vodostaja. Sjeća se 1974. godine kada je vodostaj Save bio visok, ali kaže da se rijeka nije izlila kao sada.

“Šta možemo, noćas čekati još kad dolazi odozgo Sava od Jasenovca, mi ćemo noćas biti svi pod vodom”, kaže Milka Rajlić.

Žao joj ljudi, komšija, koji nemaju nikakva primanja, a podigli su kredite da se usele u kuće, a sad se moraju opet iseliti…

“To je žalosno i grozno”, rekla je ona i dodala da se stanvništvo najviše boji onog što ih čeka u sljedećim satima.

izvori: radiosarajevo/anadolija

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Vijesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

KATASTROFA U HRVATSKOJ: Sava dostigla najvišu razinu u povijesti, a NAJGORE TEK DOLAZI

Vodostaj Save u Jasenovcu jutros u 7 sati je iznosio 928 centimetara, čime je oboren još j…